Здорове харчування школярів

Діти постійно ростуть не тільки фізично і інтелектуально, а також розвиваються емоційно та психологічно.

Щоб всі процеси дорослішання минали без проблем, зростаючому скелету, зв’язкам і м’язам потрібен будівельний матеріал – повноцінне, збалансоване правильне харчування, що містить всі необхідні мікроелементи і вітаміни.

Діти постійно ростуть не тільки фізично і інтелектуально, а також розвиваються емоційно та психологічно.

Іноді вони не встигають підлаштовуватися під зміни в своєму тілі, через що виникають проблеми з координацією рухів, з’являються головні болі, проблеми з хребтом, артеріальним тиском. Гормональні зміни можуть викликати різкі перепади настрою, проблеми зі шкірою та вагою.

Щоб всі процеси дорослішання минали без проблем, зростаючому скелету, зв’язкам і м’язам потрібен будівельний матеріал – повноцінне, збалансоване правильне харчування, що містить всі необхідні мікроелементи і вітаміни.

Раціон учня повинен складатися продумано. У ньому потрібно поєднувати жири (від них залежить хороша пам’ять  та активність), білки (будують клітини організму, допомагають зміцнити імунітет), вуглеводи (дарують чудовий настрій і активність), клітковину, мінерали і вітаміни. Особливо важливі в цей період поліненасичені жирні кислоти Омега-3, які сприяють поліпшенню роботи мозку, вітаміни групи В завдяки яким нормально функціонує нервова система, вітамін Е, який сприяє збереженню та поліпшенню зору, а також вітамін С, який підтримує імунітет.

При високих фізичних навантаженнях, наприклад, серйозних заняттях спортом, можуть виникати проблеми з суглобами, зв’язками або м’язами. В такому випадку потрібен спеціальний раціон і регулярні консультації зі спортивним лікарем та дієтологом.

Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:

  • акцентуйте увагу на овочах і бобових – вони мають бути основою раціону;
  • стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
  • упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
  • мінімізуйте кількість солі та цукру; – для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
  • використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
  • стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

Назавжди приберіть з меню продукти, які шкодять здоров’ю: чіпси, снеки, сухарики зі смаковими добавками, ковбасні та копчені продукти, будь-які напівфабрикати і фаст-фуд, гострі і дуже пряні вироби, консерви, спеції і багато солі, всі без винятку газовані напої.

У школу в якості перекусу дитині можна дати з собою:

  • фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт);
  • бутерброд із сиром або відварним філе;
  • печиво, запіканку або булочку;
  • горіхи або сухофрукти;
  • напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).

Не варто забувати, що кожен школяр — індивідуальність. І те, що підходить одному, може бути неприйнятне для іншого. При упорядкуванні меню варто враховувати вікові особливості та медичні протипоказання.

Також обов’язковим доповненням до правильного раціону є відпочинок, прогулянки і фізичні навантаження, які допоможуть Вашій дитині бути активною і життєрадісною.

І найголовніше: Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.